Slimme keuzes in coöperatieve cohousing

Wie aan cohousing begint, focust vaak op de zoektocht naar een geschikte locatie. Toch denk je het best vóór de aankoop al na over de juridische vorm. Wanneer organiseer je je project het best coöperatief, en in welke gevallen beter niet? En er komen nog meer zaken bij kijken.

Tijdens deze sessie gaan we in op het volgende:

  • Waarom samenhuizen? Voor de gezelligheid, om kosten te drukken, of zijn er nog andere motieven in het spel? Van de visie achter je project hangt namelijk af hoe groot je het project ziet, en dat bepaalt dan weer o.a. de juridische vorm.
  • Met wie ga ik in zee? Op zoek gaan naar deelnemers is eigen aan elke vorm van samenhuizen, maar voor complexere projecten zijn er toch specifieke aandachtspunten.
  • Waar vind je nog geschikte locaties? Een groot oud gebouw vinden is een ding, het wordt ingewikkeld als het deel uitmaakt van een beschermd zicht, of als het ruimtelijk plan geen collectieve bebouwing toelaat.
  • Wanneer kies je voor welke rechtsvorm? Wanneer is de coöperatieve vorm een goed idee, en wanneer kies je beter voor een Vereniging van Mede-eigenaars of een vzw?
  • Voor wie is ons project haalbaar/betaalbaar? Hoe maken we het toegankelijk(er), en naar wie precies: naar verschillende inkomens, leeftijden, gezinssamenstellingen … ? Inclusie is vaak een hoofdbreker.
  • Last but not least … Wat als je wil verhuizen? En wie erft je bakstenen/aandelen?

 

Sofie Deberdt

Sofie werkt bij Samenhuizen vzw en licht toe hoe een coöperatieve cohousing een meerwaarde kan zijn voor de buurt en ...
Verder Lezen
Philippe Thion

Philippe Thion

Philippe Thion is lector Ondernemingsrecht aan de Hogeschool Gent, en auteur van de handleiding ‘Samenhuizen in een coöperatie’ waar Febecoop ...
Verder Lezen

Joost Callebaut

Joost Callebaut is advocaat, ecologisch bouwer en bezieler van De Okelaar cvba-so (Wolvertem), het eerste cohousingproject in Vlaanderen dat zich ...
Verder Lezen

Heb jij vragen voor Philippe, Joost of Sofie? Schrijf je in voor de Dag van de Coöperatie en stel ze tijdens de sessie ‘Slimme keuzes in coöperatieve cohousing’.

Event Timeslots (1)

Reeks 1 | 14.30 tot 16 u. | Kies uit:
-
sessie 3
Wie aan cohousing begint, focust vaak op de zoektocht naar een geschikte locatie. Toch denk je het best vóór de aankoop al na over de juridische vorm: coöperatie, vzw?